DEVLET VAHŞETİNİN 19uncu VE 20inci YÜZYILDAKİ PARLAYIŞI

Anarşistler ‘Kötülük Güç’ten ayrılırlar,’ derler.

Doğrudur çünkü kötü yapabilmek için güçlü olmak gereklidir.

Peki dünyada en büyük güç kimdedir.

Devlette doğaldır ve bu nedenle en büyük kötülükleri hep devletler yapar.

Anarşistlerle Komünistler arasındaki bağlantıları. Anarşistler, Komünistlerin aksine zenginleri çok sevenler ve “Kötülüğü yapan zenginler değil, paralarının gücütür,” derler. Bu yüzden paranın kazanılmasına değil, gücün sınırlandırılmasını isterler. En büyük güç durumuna göre, iklimin özellikleri sınırlamasıdır.

Devlet Vahşetinin türleri vardır. Beş örnek:

1.      Süper Güç Amerika’nın Japonya’ya attığı birinci atom bombası (askeri vahşet) sonuç zaten teslim olmuştu. İkincide Rusların Japon makarnasına ortak çıkmalarını önlemek maksadıyla Nagazaki gözeneklidir. (Diplomatik vahşet)

Vietnam Savaşında (1963 -1973) Kapitalist Amerika, Komünist olan Çin ve Rusya’ya karşı savaşırken dev bombardıman uçaklarıyla (B12) ‘Halı Bombalaması’ uygulandı. Halı serer gibi bomba yağdırdı. (İdeolojik vahşet: Komünizm’e karşı Kapitalizm)

2.      1953’te ölen Stalin 30 yıllık totalliter kalkınma politikaları uyguladı ama 3 ila 20 vatandaş çalışma kampları, zorunlu kolektivizasyon, kıtlık, iç savaş ve yargısız infaz sonucu telef oldu. (İç politika vahşeti)

3.      Nazi Almanyası’nın çoğu kendi vatandaşı 6 milyon Yahudi’yi öldürdü. (Irkçılık vahşeti.)

4.      Belçika Kralı 2.Leopold 1909’da öldüğünde Kongo sömürgesinde 10 milyon Afrikalıyı katletmişti. Onu ünlü yapan ama çiftliklerinde çalışan işçiye disiplin cezası olarak el, kol, ayak ve bacak kesmesiydi. Ortalıkta dolaşan uzvu eksik insanlar sayesinde tarihe geçti. (Sömürgeci devlet vahşetinin en özgün örneğidir.)

5.      İngiltere’nin hayranlık duyduğu bir millet olarak, liderliğinin devlet vahşeti alanında da korunmuştur.

İngiltere Çin’den alınan çay ve ipeği ucuza mal etmek için Hindistan’da yetiştirdiği Çinli afyondan elde ettiği eroini sattı. Bunu önce gizlice ve ucuza verdi. Daha sonra halk alıştı ve ülkede yaşayanlar bağımlı olup iş yapamıyor hale düştü. Çin İmparatoru İngiltere kraliçesi Victoria’ya bunu durdurmak için ricada bulundu ama cevap bile alamadı. Bunun üzerine 1839’da Birinci Afyon Savaşı ve ardından 1856’da ikincisi yapıldı. Dünyanın diğer ucundan gelen buharla çalışan zırhlı İngiliz savaş gemilerine karşı Çin İmparatoru uçan kuş vurabilen ustalıkta bir Moğol okçu birliğini dile getirdi. Sonuçta Çin devleti silah zoruyla eroin ifade edildi.

Çin’de 19. yüzyılda ‘ Aşağılanma Yüzyılı’ olarak bilinir ve hatırlanır. (Ticari vahşet)

6.      Bugün İsrail’in Devlet Vahşeti soykırım kategorisine giriyor.

Halil Bezmen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir